Når vi skal giftes

Ønsker I at blive viet, skal I rette henvendelse til sognepræsten. I finder præstens kontaktoplysninger på vores kontaktside. For at en kirkelig vielse kan foretages, skal der foreligge en prøvelsesattest fra kommunen, hvor I, eller en af jer, bor. Prøvelsesattesten er en forudsætning for at vielsen kan finde sted, så den skal indhentes hos kommunen i god tid, og afleveres til sognepræsten forud for vielsen. Attesten fås ved at udfylde en ægteskabserklæring fra Kommunen.
Vielse i Skibby Kirke forudsætter at enten bruden eller brudgommen er medlem af folkekirken.
Forud for vielsen vil der være en samtale mellem jer og præsten om vielsen. Til samtalen aftaler I med præsten hvilke salmer der skal synges til vielsen, hvilken musik der skal benyttes som indgangs- og udgangsmusik, og derudover bliver ritualet gennemgået i kirkerummet – hvem sidder hvor? hvornår skal I rejse jer? osv. osv. Ved selve vielsen skal der ud over brudeparret være mindst to vidner tilstede.
Alle jeres ønsker til oppyntning af kirke og regler omkring fotografering og riskast, skal I tale med vores kirketjener/graver om. Hendes tlf.nr. og mailadresse finder I på vores kontakt side. Der er forskellige regler omkring pynt og deslige i kirkerne, så I kan ikke regne med at det som kan lade sig gøre i en anden kirke, også kan lade sig gøre hos os.

Kirkelig velsignelse

Ønsker I at få en kirkelig velsignelse af et borgerligt indgået ægteskab eller af et registreret partnerskab, skal også I rette henvendelse til sognepræsten, og fremgangsmåden er så meget lig den kirkelige vielse med undtagelse af at I allerede har indgået selve ægteskabsdelen på Rådhuset.

Vielse i anden kirke

Ønsker I at blive viet i en anden kirke end jeres sognekirke, bør I tage kontakt til kirken og høre om muligheden for at blive viet i den kirke. En sådan særlig tilknytning kan være, at en af jer tidligere har boet i det pågældende sogn eller at I har nære slægtninge i sognet.
Da nogle kirker er mere populære end andre, har kirkerne lavet deres egne retningslinjer. Derfor er det en god idé at tage kontakt til den ønskede kirke, for at forhøre jer nærmere om deres retningslinjer – og gerne i god tid inden I planlægger at afholde jeres bryllup. Skibby Kirke har ikke nedfældet særlige retningslinjer.

En kirkelig vielse skal foregå i en kirke. Hvis I ønsker at blive viet et andet sted, f.eks. på en strand eller i en have, skal I ansøge biskoppen over pågældende stift om tilladelse. En sådan tilladelse gives næsten aldrig, bortset fra akutte situationer, hvor vielsen må foregå på et hospital eller et lignende sted.